• Home
 • Zanimljivosti
 • Lifestyle
 • Kriminal
 • Poznati
 • AutoMoto
 • Seksi
 • Mesta
 • Smešno
 •  

  Najfascinantniji dvorci i palate u svetu

  1. Potala palata na  Tibetu

  Smešten na Marpo Ri brdu 130 metara iznad doline Lasi Potala palata uzdiže se 170 metara i dalje je najveća monumentalna struktura u Tibetu. Više od 7000 radnika, umetnika i oko 1500 zanatlija učetvovalo u izgradnji.Potala palata je bila samo neznatno oštećena tokom tibetanskog ustanka protiv kineske invazije 1959. Za razliku od većine drugih tibetanski verski objekti, nije dobio otkaz od strane Crvene garde tokom 1960-ih i 1970-ih. Kao rezultat toga sve kapele i njihovi predmeti su veoma dobro očuvani.

  2.Mont Saint-Michel: Srednjovekovni dvorac na malom ostrvu u Francuskoj

  Mont St Michel dvorac nalazi se na ostrvo na obali Normandije  u blizini Bretanje, koja je skoro u potpunosti odvojen od kopna. Samo uski mostić izgrađen u 1880 čuva vezu sa obalom. Pazite: plima dolazi u brzo – mnogi turisti su udavile pokušaju da predje Sandi Bai. Za razliku od drugih zamkova u Francuskoj koji je počeo kao odbrambeni strukture ili zadovoljstvo palate, Mont St Michel je imao svoj početaka kao manastir. Danas Dvorac privlači više od četiri miliona posetilaca godišnje daleko više nego većina dvoraca u Francuskoj i bio je sadržan u brojnim filmovima, karikaturama pa čak i video igricama.

  3.Predjamska Palata  u Sloveniji

  Svaki dvorac u svetu je jedinstven na neki način  ne postoje dva ista  ali ova je   iako je veoma mali i skroman u odnosu na neke – je verovatno jedina u svetu koja je integrisana u pećini  precizno drugi najveći pećinski sistem u Sloveniji. Njeno ime  Predjamski grad bukvalno znači “Dvorac ispred pećine.”

  Dvorac je izgrađen  jednom potezu; Prvi pisani zapisi postoje od 13. veka, iako prvi deo (levo krilo), je verovatno sagrađena u prvoj polovini 12. veka. Srednji deo je dodat u renesansu a desno krilo je izgrađen oko 1570. Neke stvari su dodate i menjane kasnije ali od 1990 renoviranja je u toku vraćajući ga u originalni izgled 16. veka.

  4.Dvorac Neuschvanstein: Fairitale Classic’s Castle u Nemačkoj


  Najpoznatiji od tri kraljevske palate sagrađena za Luj II Bavarskog koji se ponekad naziva kao Ludi Kralja Ludviga, Neuschvanstein je kraljevska palatu u bavarskim Alpima Nemačke. Poce da se gradi u 1869 i osta nedovršen u trenutku smrti Luja u 1886, dvorac je oličenje romantizma 19. veka. U fantastičnu imitacija srednjevekovnog zamka, Neuschvanstein je set sa kulama i Spiers i spektakularno nalazio na najvišoj tački klisure Pullat  reke.

  Izgradnja dvorcu je sprovedena u skladu sa dobro osmišljen plan. Dvorac je opremljena sa svim vrstama tehničkih pogodnosti koje su bile veoma moderan da ne kažemo revolucionarno u to vreme. Vode na svim spratovima. Bilo je toaleta opremljena automatskim ispiranjem na svakom spratu. Topao vazduh sistem grejanja za celu zgradu. Američki turisti su već upoznati sa Neuschvanstein, Uspavana lepotica Dvor u Diznilend bio je po uzoru na njega.

  5.Matsumoto Dvorac u Japanu

  Macumoto Dvorac lokalno poznat kao Matsumotojo jedan je od najkompletnijih i lepih  originalnih zamkova u Japanu. To je takođe dobar primer takozvanog “hirajiro” dvorac izgrađen na ravnici.. Matsumotojo’s Castle kule i manje  druge kupole su građene od 1592 do 1614 i bili su dobro branjenei jer mir još nije u potpunosti obezbeđeno u to vreme.

  6.Huniad Palata u Rumuniji

  Sada se nalazi u Hunedoara Rumuniji.Huniad Dvorac je deo kneževine Transilvanije  a veruje se da je mesto gde je Vlad III Vlaške (poznatiji kao Drakula) održao je zatvorenike 7 godina nakon što je svrgnut u 1462. Dvorac je relikt Hunjadi dinastije. Izgrađena je u gotičkom stilu, ali ima barokne i renesansne arhitektonske elemente. To je velika i impozantna zgrada sa visokim i različito boje krovova, kula i bezbroj prozora i balkona ukrašenim kamenom rezbarijom.

  7.Malbork Castle: Najveci Dvorac sagradjen od cigle

  Marienburg bukvalno “Marijin Dvorac”. Grad koji je porastao oko njega je takođe nazvan Marienburg ali je od 1945 ponovo je  posle 173 godina, deo Poljske i poznat kao Malbork. Dvorac je klasičan primer srednjovekovne tvrđave pa je najveći dvorac u svetu sagradjen od cigle.

  8.Palacio da Pena: Najstarija palata inspirisana Evropskim romantizmom

  Najstarija palata inspirisana evropskim romantizmom, Pena Nacionalna palata u Portugalu stoji na vrhu brda iznad grada Sintra i po jasenjem dan može se lako videti iz Lisabona. Prva sagrađena u 15. veku kao palata kasnije je rekonstruisana i poklonjen crkvi  kao manastir. Zemljotres u 1755 uništio najviše od toga.. Stil palate je eklektičan spoj originalnih i kasnijih stilova, romantizma, bavarski, i mavarske arhitekture  kao i engleski vrt.

  9.Lovenburg Palata: Diznilend u 18. veku

  U okviru Vilhelmshohe Hill Park koji sedi na jednom kraju grada u Kaselu stoji ono što se čini srednjovekovni dvorac. Međutim Lovenburg ili “Lavovski Zamak” je naredio da se gradi od pokrajinski grof Vilhelm IKS iz Hesen Kasel (1743 -1821), Volt Dizni njegovog doba, tokom perioda od osam godina izmedju 1793 i 1801, kao romantična ruševina. On je pažljivo dizajniran od strane Njegovog Kraljevskog suda građevinski inspektor Hajnrih Kristof Jussov koji je otišao u Englesku na studije posebno romantična ruševina engleski i sastaviti plan za baštu ludost je pokrajinski grof. Danas naučnici pogledu Lovenburg Palata ruševine kao jedan od najznačajnijih objekata u svom žanru, pored toga što je jedan od prvih većih neo-gotičkih zgrada u Nemačkoj .

  10.Praški hrad: najveći svetski Drevni Dvorac

  Jedan od najvećih zamkova na svetu i prema Ginisovoj knjizi rekorda za najveći drevni dvorac Praški hram je oko 570 metara dužine i prosečno od 130 metara. Češki krunski dragulji se čuvaju ovde  i to je mesto gde češki kraljevi  carevi Svetog rimskog carstva i predsednici Čehoslovačke i Češke Republike imali svoje kancelarije.  Ostali Naslovi

  1 Komentar “Najfascinantniji dvorci i palate u svetu”

  1. 1

   Ekstra su građevine ;)

  Ostavi Komentar